Statiunea Sovata

Statiune balneo-climaterica populara din Carpatii Orientali

Sovata este una dintre cele mai vizitate si cunoscute statiuni balneo-climaterice din Carpatii Orientali.

Localitatea Sovata este atestat documentar inca din secolul XVI. Primele semne ale dezvoltarii ca statiune dateaza din secolul XIX. prin construirea Baii Gera, baie cu apa sarata cu infrastructura elementara. Un moment foarte important din istoria localitatii Sovata este marcat de prabusirea unei doline sarate in jurul anului 1875 in urma caruia se formeaza Lacul Ursu , respectiv Lacul Alunis. Lacul a fost numit astfel dupa suprafata sa asemanatoare unei blane de urs intinse. In jurul acestor doua lacuri incepe dezvoltarea statiunii Sovata la inceputul secolului trecut si tot in acest interval sunt construite si vilele specifice din lemn care au devenit un simbol al localitatii. Cele doua Razboaie Mondiale au oprit statiunea in dezvoltare dar in perioada urmatoare statiunea Sovata se dezvolta rapid prin construirea bazei de tratament si a lantului de hoteluri specifice erei comuniste. Dupa revolutia din 1989 statiunea se dezvolta prin investitii private.

Punctul de maxima atractie a statiunii Sovata este fara indoiala Lacul Ursu, lac sarat cu o adancime maxima 18,5m si o concentratie de sare de 40-250g/litru. Apa sarata a Lacului Ursu si Alunis respectiv namolul sarat din lacurile din jur sunt indicate mai ales pentru tratamentul bolilor ginecologice dar si pentru afectiuni inflamatorii, reumatismale, cardiovasculare sau boli ale sistemului nervos periferic. Langa efectul terapeutic Lacul Ursu prezinta si un fenomen rar intalnit: heliotermia. Acest fenomen se manifesta prin stratificarea termica a apei. In lac se varsa paraie cu apa dulce care formeaza un strat de 10-20cm pe suprafata apei sarate. Aceast strat de apa dulce actioneaza ca o lentila, colectand razele soarelui si incalzind straturile de apa sarate aflate la nivele inferioare. Astfel temperatura apei in timpul sezonului de vare este in jur de 20 grade la suprafata, 30-40 grade la adancimea de 1m atingand 60 grade la adincimea de 1,5m.

In afara lacurilor sarate Sovata ofera vizitatorilor un climat temperat subalpin, un cadru natural superb cu codrii de fagi si de brazi si un aer bogat in ioni negativi. In vecinatatea statiunii se afla si localitatea Praid renumita pentru mina de sare vizitata de mii de turisti anual, centrul mestesugaresc secuiesc Corund si Campul Cetatii, unde se pot savura cele mai gustoase pastravi prajiti din zona. In timpul sezonul de vara pe ruta Sovata-Campul Cetatii functioneaza si un mic trenulet cu aburi pus la dispozitia turistilor.